СВИЛЕНГРАД   Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде

...
СВИЛЕНГРАД   Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде
Коментари Харесай

Съграждани почитат Мартин Камбуров

СВИЛЕНГРАД

 

Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде почетен със званието „ Почетен жител на Свиленград ” предлага кметът Георги Манолов. Най-високото отличие на общината да му бъде присъдено за изключителни достижения във футбола и възхвала на родния Свиленград във връзка Деня на българския спорт – 17 май.

Талантливият футболист е голмайсторът на България в продължение на години, а с последните си попадения доближи в актива си 200 гола и се записа като вторият най-хубав нападател в родната футболна история след Петър Жеков. Сред оценките му са - Шампион на България, Шампион на Обединените арабски емирства,  притежател на Суперкупата, пет пъти голмайстор на елита, най-хубав нападател и други Има участия и голови попадения в евротурнирите, в мачовете за Шампионската лига и за Купата на УЕФА. Началото и  първите му крачки във футбола са в детско-юношеската школа на Свиленград. Тук е видян и по-късно притеглен в пловдивските Ботев и Локомотив, където разпростира спортния си гений.

В предлагането си до Общинския съвет кметът Георги Манолов предлага още двама заслужили свиленградчани, които към този момент не са сред живите, да бъдат отличени посмъртно със званието „ Почетен жител на Свиленград ”. Това са Стоян Топузов и Костадин Паришев.

Топузов е бил дълготраен шеф на най-голямото учебно заведение в общината СУ „ Д-р Петър Берон ”. Под негово управление са  реализирани  многобройни триумфи в  учебно-възпитателната, спортната и културната активност. Изключителна е  работата му за разкриване на  надарени деца. Създава музикални паралелки, нови детски школи, провежда непрекъснати срещи с дейци на науката и културата, развива интернационалното съдействие и други Училището се утвърждава като едно от най-престижните в Хасковска област.  Удостоено е с медал „ Кирил и Методий ”- II степен и е оповестено за образцово.

Костадин Паришев посвещава дейната си дейност  на развиването на спорта в Свиленград. Като спомоществовател и донор е подпомагал разнообразни дела в публичния живот на града и общината - в региона на спорта, обществената сфера и доста други. В младежките си години той е бил един от най-хубавите колоездачи на България, играч на ЦСКА, заслужил занаятчия на спорта. Участвал в Обиколката на България. Работил за развиването на Колоездачен клуб – Свиленград и като играч и треньор,  и като негов ръководител. Бил е също ръководител на Дружеството за физкултура и спорт на Свиленград,  президент и спомоществовател  на Клуба по спортна гимнастика „ Ал. Фотев ” и през последните години почетен ръководител на Колоездачния клуб. В негова памет клубът учреди Купа „ Коста Паришев ”.

Предложенията на кмета Георги Манолов ще бъдат прегледани и гласувани на идната сесия на Общински съвет – Свиленград.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР